Universeel uitlaten materiaal vindt u bij EPS uitlaten B.V.- klik hier voor het volledige assortiment!

Universeel materiaal uitlaten

De ademhaling van onze huidige verbrandingsmotor is belangrijk voor het optimaal leveren van prestaties. Net als bij de mens is het inademen van schone lucht voor een krachtbron van essentieel belang. En ook een motor zal beter presteren als hij zijn verbrande gassen vlot kwijt kan.

In de uitlaten branche spreken wij over twee soorten uitlaten; de eerste en tweede montage uitlaten. lees meer

201 artikelen  


De eerste montage uitlaten zijn de exemplaren waarmee de auto vanuit de fabriek wordt geleverd. Kwalitatief zeker niet slecht, maar qua prestaties niet altijd optimaal. De tweede montage uitlaten zijn de uitlaten die vaak gemonteerd worden als het fabrieksexemplaar versleten is.


Een uitlaat onder een auto heeft drie functies;

Het afvoeren van verbrandingsgassen . Bij de verbranding van brandstof in de motor ontstaan verschillende soorten gassen. In het ideale geval bevatten die verbrandingsgassen geen schadelijke stoffen. Bij de verbranding worden namelijk koolwaterstoffen te samen met zuurstof uit de aangezogen lucht omgezet in waterdamp en koolzuurgas, beiden zijn ongevaarlijk. Echter omdat de verbranding niet altijd volledig is, komen er schadelijke stoffen zoals onverbrande koolwaterstoffen, koolmonoxide en stikstofoxide in uitlaatgassen voor. Deze zijn giftig en mogen voor de inzittenden en overige weggebruikers geen gevaar opleveren. De uitlaat zorgt voor de afvoer van die verbrande gassen.

Het afvoeren van de door de motor geproduceerde hitte . Een uitlaat moet ook de hete gassen die de motor verlaten afkoelen en voorkomen dat deze met een temperatuur van 500-800°C in de open lucht komen. Hitte, ontstaan bij de verbranding, wordt met de gasstroom meegeblazen en via de uitlaat aan de omgeving afgegeven.

Het dempen van geluid. Uitlaatgassen verlaten de motor onder hoge druk en zetten onmiddellijk na het verlaten van de motor enorm uit, waarbij ze lawaai veroorzaken. De bedoeling is dit lawaai terug te brengen naar aanvaardbare proporties.


Soorten dempers

Bovenstaande moet in orde gemaakt worden met zo weinig mogelijk vermogensverlies. En daar zit vooral in het laatste punt, het dempen van het geluid, het probleem. Er worden namelijk drie manieren gebruikt om het geluid in de uitlaat te dempen; het schottenprincipe, het absorptieprincipe of een combinatie van deze twee.

Vrijwel alle autofabrikanten kiezen voor een uitlaat met het schottenprincipe en dat heeft twee redenen; De fabricagekosten zijn laag en de demping van het geluid is afdoende. Maar dit principe heeft ook duidelijke nadelen; Het staat een snelle afvoer van uitlaatgas in de weg zodat de tegendruk hoog kan oplopen. Door de daarmee gepaard gaande opeenhoping van hitte binnen in de dempers zal ook de temperatuur van de motor stijgen en kan dit in het ergste geval leiden tot verbrande uitlaatkleppen. Logisch is dat een slechte afvoer van de gassen een optimaal motorrendement in de weg staat, want de motor zal als het waren smoren.

Het absorptieprincipe werkt op een hele andere manier. Deze dempers zijn het beste voor te stellen als een dikke holle pijp waardoor de uitlaatgassen recht toe recht aan worden afgevoerd. Ter hoogte van de demper is de pijp geperforeerd en rondom van zacht en hittebestendig dempingsmateriaal voorzien. Uitlaatgassen kunnen zo zonder belemmering hun weg vervolgen (wat zorgt voor optimale prestaties), terwijl er wel degelijk van demping sprake is omdat het geluid door het dempingsmateriaal geabsorbeerd wordt. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, produceert en goede absorptiedemper dus nauwelijks meer geluid dan een schottendemper, hoogstens een diepere klank.

Een goede (sport) uitlaat heeft dus geen tegendruk en voldoet aan de volgende kenmerken:

Een voldoende grote diameter pijp (ook niet te groot)

Zo weinig mogelijk scherpe knikken en bochten

Goede dempingsmaterialen, duurzaam materiaal

Zover mogelijk naar achteren geplaatste dempers

Een hoeveelheid geluid waar u na 14 dagen nog steeds tevreden over bent

Wordt er aan deze eisen voldaan dan is bij een normale benzine (of LPG) motor 5 tot 15% aan reëel vermogenswinst te halen. Ook bij een turbobenzine of turbodieselmotor is meer vermogen te verkrijgen. Naast meer vermogen zit de grootste winst in de vorm van meer koppel (trekkracht). Dit doorat de turbo vroeg oppakt en dus sneller meer toeren draait. Behalve een betere gassenafvoer (door de lagere tegendruk) wordt er dus ook meer lucht in de motor geblazen wat zorgt voor een betere verbranding.


Geluid

Elke uitlaat heeft vier soorten geluid die onderscheiden kunnen worden:

  1. Het geluid vanaf de uitlaatpoorten tot de eerste demper
  2. Het geluid vanuit de dempers, het zogenaamde break-out geluid
  3. Het geluid afkomstig uit het eind van het uitlaatsysteem
  4. Het geluid dat door de ophangingspunten van de uitlaat wordt doorgegeven aan de auto cabine.

Punt 2 en 3 zijn te beïnvloeden door toepassing van een bepaald demper principe. Schottendempers filteren de lage frequenties weg, waardoor de blikkerige overblijven. Absorptiedempers filteren juist de scherpe geluiden weg, waardoor de diepere klanken overblijven.

Uiteraard kunnen ook door de wand van de demper geen geluiden ontsnappen omdat de binnenzijde hiervan voorzien is van een laag absorptie-materiaal. Zo heeft elke type demper zijn eigen sound. Een goede uitlaatspecialist kan zelfs de verschillen in klank (bij het monteren van de uitlaat) van tevoren laten horen, zodat er bewust een keuze gemaakt kan worden.


RVS

Verreweg het meest duurzame materiaal wat in de uitlaten industrie wordt gebruikt is roestvrij staal. Hiervan zijn vele soorten te krijgen met elke hun eigen specifieke eigenschappen. In de uitlaten industrie wordt gebruik gemaakt van twee soorten: 409 & 304. Hierbij is de 409 flexibeler en heel hittebestendig, echter blijft deze niet mooi en gaat deze oppervlakteroest vertonen. De 304 is harder, maar gaat vrijwel niet roesten. Hierdoor is de 409 erg geschikt voor de voor pijp van de uitlaat en de 304 voor de rest inclusief de dempers. Bij een goed gemaakt RVS systeem kan de uitlaat gerust levenslang mee gaan, echter is hier het gebruikte materiaal natuurlijk het belangrijkste!


Wanneer is het systeem de investering waard?

Dit hangt uiteraard af van een aantal overwegingen:

Hoe lang wilt u met de auto blijven rijden? Roestvrij staal mag 1,5 tot 2x zoveel kosten als staal, dus als u meer dan één uitlaat slijt kan goed materiaal al uit.

Is het belangrijk dat er een optimaal functionerende uitlaat onder uw auto zit, met meer koppel (trekkracht), meer vermogen en minder brandstofverbruik?

Heeft u andere ideeën of wensen over geluid en klank dan wat er standaard te verkrijgen is?

Wilt u mooi eindsierstukken in het zicht brengen?

Wilt u toch iets anders dan origineel, bijvoorbeeld met links en rechts een uitgang of een dual systeem?


Dan is de keuze voor een volledig RVS uitlaatsysteem snel gemaakt! Op onze website vindt u alle onderdelen horende bij een uitlaatsysteem. U kunt deze eenvoudig en snel via onze webshop bestellen.

Mist u een onderdeel of twijfelt u of u de juiste in uw winkelwagen heeft geplaatst? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn op dinsdag t/m zaterdag telefonisch te bereiken tussen 08:00 en 17:00 uur via 0598 - 350 335. Uiteraard kunt u ook langskomen in onze winkel in Kiel-Windeweer tijdens deze openingstijden. Als laatste is het natuurlijk ook mogelijk om een email te sturen naar info@uitlaten.com. Wij helpen u graag!